Od 1967. godine
Karate klub Tempo, Zagreb, Ante Jakšića 6, IBAN: HR8723600001101565530


Ilija Smoljenović trenira karate od 1966. godine.

Višestruki je prvak Hrvatske, prvak bivše Jugoslavije, osvajač više medalja sa EP, te sudionik prvog SP 1970. u Japanu.

Najuspješniji je hrvatski karate trener, čiji su učenici osvajači brojnih europskih i svjetskih titula.

Međunarodni je sudac najvišeg ranga WKF - Referee A, sudionik na preko pedeset europskih i svjetskih prvenstava.

Organizator je brojnih turnira i stručnih seminara, a obavljao je i dužnost predsjednika Hrvatskog i Zagrebačkog karate saveza.

Nositelj je crnog pojasa 6. Dan.Osnivači i treneri Tempa: N.Smoljenović,
I.Smoljenović, R.Keller, M.Jelaković, S.IvkovićPrva fotografija Tempa 1967.Prvi ekipni prvaci Hrvatske 1972.Zlatni klinci - prvaci države 1982.
Karate klub "Tempo" je osnovan 21. XII. 1967. godine. Osnivači i prvi treneri kluba bili su: Nikola i Ilija Smoljenović, Milivoj Jelaković, Ranko Keller i Slobodan Ivković. U stilu imena kluba krenulo se vrlo ambiciozno sa treninzima i okupljanjem članstva. Klub je omasovljen, a ubrzo su uslijedili i prvi značajniji rezultati. Ilija i Nikola postaju vicešampioni Hrvatske na prvom 1967.godine, odnosno drugom prvenstvu 1968.godine, što inspirira mlade tempove snage predodređene za šampionske rezultate. Čelan, Merc, Žitnik, Putnik, Drljan ... obilježili su prvo desetljeće karate sporta na ovim prostorima. Ekipni prvaci na prvom prvenstvu Hrvatske 1972. godine, pobjednici prve Hrvatske lige 1975. godine, reprezentativci i sudionici na više EP i SP stvaraju tradiciju vrhunskih rezultata koju nepogrešivo nasljeđuju mlađi. Zdenko Protuđer sa svojom generacijom (Hrgovčić, Biljecki, Muratagić, Romić, Čutura ...) zamalo postiže nemoguće - osvajanje I. savezne lige 1988. godine. Ali za tempovce nemoguće ne postoji, Protuđer postaje višestruki prvak bivše države, a još dalje odlaze Džezmir Muratagić sa europskim broncama, te Goran Romić sa, do tad najznačajnijim rezultatom, titulom svjetskog viceprvaka 1990. godine. Sve je vodilo ka onom najvećem. U međuvremenu Tempo osvaja ekipno treće mjesto u Europi 1987. i drugo mjesto 1991. Vrhunac postiže neponovljivi Enver Idrizi osvajanjem više europskih i svjetskih titula, a sa njim i ekipa Tempa koja postaje prvakom Europe 1995. u Luxemburgu. Djevojke odlučno prate visoki tempo osvojivši tri europske bronce 1993.,1994. i 1998. i jednu svjetsku 1997. Niz europskih i svjetskih medalja potvrđuju izuzetnu nadarenost našeg ženskog "dream team-a" (Iskra, Branilović, Aljinović). Organizirali smo više međunarodnih turnira poznatih pod imenom "KUP TEMPO", te stručnih seminara sa najpriznatijim svjetskim karate stručnjacima: K. Enoeda, T. Kase, T. Donovan...
U takvom okruženju bilo je za očekivati rađanje mladih tempovih zvijezda. Sjajni Nenad Vukobrat i Ivan Gorjanc, osvajači Svjetskog kupa i kadetski viceprvaci Europe, samo su predvodnici izuzetno nadarene generacije. Tajnu vrhunskih rezultata u neprekinutom tridesetsedmogodišnjem nizu najlakše je otkriti ako se razumije tempov model rada. Od samih početaka prijateljstvo i veliki entuzijazam članova kluba postali su poslovični. Zajedništvo temeljeno na korektnim međusobnim odnosima inspiriralo je svakog pojedinca u klubu na maksimalna ulaganja. Zdrava konkurencija unutar kluba i neprekidna želja za učenjem i stalnim dokazivanjem neminovno su davali vrhunske rezultate. Zadatak stvaranja što kompletnijih ličnosti u velikoj mjeri je realiziran i u suradnji s kazalištem. Statiranje u kazališnim predstavama, osim financijske potpore značajno je doprinjelo kulturnom obogaćenju mladih sportaša. Sa mnogim od naših estradnih prijatelja nastavilo se druženje kroz karate treninge. U zajedničkom programu sporta i umjetnosti nastupalo se na prepunim gradskim trgovima. Akcija davanja krvi, započeta 1974., bila je preteča sličnim akcijama danas, "Sportom protiv droge", a rezultat je pozitivne atmosfere u klubu i opredjeljenosti ka korisnoj ulozi pojedinca u društvu uz pomoć sporta. Slijedile su akcije pošumljavanja zagrebačke gore, čišćenja grada, renoviranje doma Crvenog križa na Sljemenu. Bogatstvo druženja s ljudima raznih profila i nacija stvorilo je kozmopolitski duh kluba. Otvorenost prema svima, sa samo jednom podjelom na ljude dobre volje i one druge, održala je klub na ovako visokom nivou svih ovih 37 godina i stvorila prijatelje širom svijeta. Na kraju treba istaknuti da je KK Tempo od uspostave hrvatske države najuspješniji hrvatski klub, sa najviše međunarodnih rezultata. Ako se tome pribroje sve one godine od 1967., možemo s pravom biti ponosni na naš Tempo.Vicešampioni prve savezne lige 1988.


Brončane na svijetu 1997. (Hladek, Aljinović, Iskra, Branilović)Evropski prvaci 1995.


Naši sponzori

© 2022 Karate klub TEMPO Zagreb