POVIJEST KK TEMPA

Karate klub Tempo osnovali su 21. prosinca 1967. godine Nikola i Ilija Smoljenović, Milivoj Jelaković, Ranko Keller i Slobodaan Ivković, koji su bili i prvi treneri kluba.  Ilija, pa Nikola postaju viceprvaci Hrvatske na prvenstvima 1967. i 1968 .godine,  a prvo desetljeće karatea na ovim prostorima obilježili su Čelan, Merc, Žitnik, Putnik, Drljan …

Tempo postaje ekipni prvak na prvom Prvenstvu Hrvatske 1972. godine, pobjednici prve Hrvatske lige 1975. godine, reprezentativci i sudionici na više EP i SP stvaraju tradiciju vrhunskih rezultata koju sada nasljeðuju mlaði uzrasti. Zdenko Protuðer sa svojom generacijom (Hrgovčić, Biljecki, Muratagić, Romić, Čutura …) postaju viceprvaci I. savezne lige 1988. godine.  Protuðer je višestruki prvak bivše države, a još dalje dolaze Džezmir Muratagić s europskim broncama te Goran Romić s titulom svjetskog viceprvaka 1990. godine. U meðuvremenu Tempo osvaja ekipno treće mjesto u Europi 1987. i drugo mjesto 1991. godine. Vrhunac postiže neponovljivi Enver Idrizi osvajanjem više europskih i svjetskih titula. S Idrizijem ekipa Tempa postaje i prvakom Europe 1995. u Luxemburgu.

I djevojke prate visoki tempo osvojivši tri europske bronce 1993.,1994. i 1998. te jednu svjetsku 1997. što potvrðuje izuzetnu nadarenost našeg ženskog “dream team-a” (Iskra, Branilović, Aljinović).

Organizirali smo više meðunarodnih turnira “KUP TEMPO”,  kao i seminare s najpriznatijim svjetskim karate stručnjacima (K. Enoeda, T. Kase, T. Donovan…).

Stasaju mladi šampioni, Nenad Vukobrat i Ivan Gorjanc, osvajači Svjetskog pionirskog kupa i kadetski/juniorski viceprvaci Europe, koji su predvodnici izuzetno nadarene generacije. Tajna vrhunskih rezultata u neprekinutom nizu je Tempov model rada. Od samih početaka prijateljstvo i veliki entuzijazam članova kluba postali su početak jedne velike priče i dugogodišnje aktivnosti na sportskoj, ali i umjetničkoj sceni. Zajedništvo, temeljeno na korektnim meðusobnim odnosima, inspiriralo je svakog pojedinca u klubu na maksimalna ulaganja. Zdrava konkurencija unutar kluba i neprekidna želja za učenjem i stalnim dokazivanjem neminovno su davali vrhunske rezultate.

Tempovci su dugi niz godina suraðivali s kazalištem u raznim predstavama kao što su: Gubec-Beg, Grička vještica, N.Š.Zrinski, Hamlet, što je osim financijske potpore, značajno doprinijelo kulturnom obogaćivanju naših mladih sportaša. Akcija davanja krvi, započeta 1974., bila je preteča sličnim akcijama danas “Sportom protiv droge”, a rezultirala je pozitivnom atmosferom u klubu i odabiranjem korisne uloge pojedinca u društvu uz pomoć sporta.  Družili smo se i nastupali s brojnim našim estradnim umjetnicima od kojih su neki  postali članovi i veliki prijatelji kluba ( Boris Miholjević, I, Jusić, M, Rupčić, E. Kišević, M. Vasary,..)

Bogatstvo suradnje s ljudima raznih profila i nacija stvorilo je kozmopolitski duh kluba. Otvorenost prema svima, sa samo jednom podjelom na ljude dobre volje i one druge, održala je klub na ovako visokom nivou svih ovih 55 godina i stvorila prijatelje širom svijeta.

Ilija Smoljenović trenira karate od 1966. godine.

Ilija Smoljenović trenira karate od 1966. godine.Višestruki je prvak Hrvatske, prvak bivše Jugoslavije, osvajač više medalja sa EP, te sudionik prvog SP 1970. u Japanu.Najuspješniji je hrvatski karate trener, čiji su učenici osvajači brojnih europskih i svjetskih titula.Međunarodni je sudac najvišeg ranga WKF – Referee A, sudionik na preko pedeset europskih i svjetskih prvenstava.Organizator je brojnih turnira i stručnih seminara, a obavljao je i dužnost predsjednika Hrvatskog i Zagrebačkog karate saveza.Nositelj je crnog pojasa 6. Dan.